Proses 1: Setelah mendapat ikan daripada pembekal, ikan tersebut perlu disiang, dibuang perutnya dan kepalanya. Kemudian, ikan tersebut dibersihkan dan sedia untuk dikisar.
Proses 2: Setelah proses membersih, ikan-ikan ini akan diletakkan di bilik mengisar. Setelah itu, pekerja dikilang itu akan mengisar ikan-ikan yang telah dibersihkan bersama tulang-tulang ikan dan menambah ais, kemusian dikesar sehingga menjadi sebati. Selanjutnya, ikan yang dihancurkan sebentar tadi di pindahkan ke tempat pengadunan doh.
Proses 3: Doh dihasilkan daripada tepung, kanji, telur, garam, perisa tambahan dan banyak lagi. Pekerja kilang disana akan mencampurkan dan mengaul hasil kisaran di proses pertama bersama resepi doh di atas di dalam mesin membuat doh.
Proses 4: Doh yang telah dihasilkan akan dibentuk sehingga menjadi bentuk silinder dengan panjangnya sebanyak 50-60cm.
Proses 5: Selepas proses membentuk, doh tersebut akan direbus serta merta untuk menjaga kualiti dan bentuk keropok yang akan dihasilkan. Doh tersebut akan direbus dalam jangka masa yang ditetapkan supaya ia betul-betul masak.
Proses 6: Seterusnya adalah proses mengeringkan doh selepas direbus. Doh yang direbus di letakkan di meja sehingga ia sedia di masukkan ke dalam peti sejuk beku. Doh ini di simpan di dalam peti sejuk buku bagi memudahkan untuk doh ini untuk dipotong menjadi keropok.
Proses 7: Apabila doh tersebut telah beku sepenuhnya di dalam peti sejuk buku untuk beberapa hari dan masa, doh ini sedia untuk dipotong menjadi keropok. Proses memotong menjadi keropok ini dilakukan oleh mesin yang sedia ada khas untuk memotong.
Proses 8: Proses mengoreng dibuat selepas proses pemotongan. Proses mengoreng mengambil masa selama 7 minit pada suhu minyak 160 degree sehingga 180 degree Celsius. Proses ini mesti dikawal oleh pekerja di kilang tersebut, di mana dia perlu mengacau keropok-keropok itu sehingga ia masak sepenuhnya. Selepas keropok itu masak digoreng, ia perlu di angkat keluar dari tempat memasak.
Proses 9: Seterusnya, keropok yang di masak akan di hantar ke bilik pembungkusan. Keropok akan di bungkus dalam pembungkus rasmi Keropok Mak Wan. Setiap bungkusan adalah seberat 80 sehingga 120 gram.
Proses 10: Setiap 80 sehingga 120 gram bungkusan perlu dikedap untuk menghalang daripada dimasuki angin. Selepas itu, bungkusan yang dikedap itu akan dibungkus secara bundle bersama dengan bungkusan yang lain. Setiap bundle bungkusan mempunyai 30 bungkusan.
Proses 11: Bundle-bundle keropok ini di simpan di tempat simpanan keropok.
Proses 12: Proses terakhir, keropok ini akan di pasarkan mengikut kehendak pembeli.
No comments:
Post a Comment